Luftrenare och spånsug på Thorildskolan populär bland både lärare och elever

När Thorildskolan i Kungälv fick nya slöjdsalar 2016 anlitades ÅSS Processventilation för att installera luftrenare och spånsug. Smidig både att använda och tömma, är slöjdlärare Magnus Fredrikssons omdöme om spånsugen. Och en bonus är att eleverna närapå slåss om att få städa vid lektionens slut.

ÅSS Processventilation har gedigen erfarenhet av att installera centralsuganläggningar i slöjdsalar. Fler än 4000 grund- och gymnasieskolor över hela Norden finns bland kunderna. Däribland Thorildskolan i Kungälv, ett högstadium med drygt 400 elever.

Skolan byggdes på 1950-talet, men har byggts om och till under årens lopp. När den helrenoverades 2016 anlitades ÅSS Processventilation för att ombesörja luftreningen i de nya slöjdsalarna.

Snabb filtrering av luften

Både textil- och träslöjdsalen försågs med luftrenaren Maxivent som suger in luft, filterar den på damm och mikropartiklar och släpper ut den igen. Luftrenaren hänger i taket och stjäl ingen plats i klassrummet. Den kan köras i fem olika hastigheter och under lektionstid bli nästintill ljudlös. Då märks den knappt, säger slöjdlärare Magnus Fredriksson och gör en sportliknelse:

– Om man kollar på en match och inte tänker på domaren, då har domaren varit bra. Det är lite samma här, om luftreningen inte är något man går och tänker på – då är det bra.

Även på lägsta hastighet filtreras svävdammet i luften väldigt effektivt. På maxeffekt filtreras luften sex gånger på en timme.

Spånsug med värmeåtervinning

I träslöjdsalen installerades också en spånsug av modellen ÅSS 2800 EXM. EXM betyder att den varma luften från spånsugen återförs till lokalen, vilket ställer höga krav på filtren. Över varje slöjdbänk hänger ett sugmunstycke. Eleverna kan knappt bärga sig för att få städa undan träspånet som samlats på och kring bänkarna vid lektionens slut.

– Pennor och suddgummin är ju också populärt att suga upp. Men mobiltelefoner går inte, säger Magnus Fredriksson luttrat.

Träspånet – och vad som nu sugs upp – hamnar i en behållare i stoftavskiljaren. En lampa indikerar när säcken är full och behöver tömmas.

– Det går väldigt snabbt och smidigt. Ingen risk att klämma fingrarna någonstans. Den här kan vem som helst sköta, på den gamla krävdes nästan specialutbildning, säger Magnus Fredriksson.

En gång om året kommer ÅSS Processventilation och servar anläggningen.

– Man kan lita på att maskinerna fungerar, säger Magnus Fredriksson. Det är kanon, både för mig och eleverna.

– Det går väldigt snabbt och smidigt. Ingen risk att klämma fingrarna någonstans. Den här kan vem som helst sköta, på den gamla krävdes nästan specialutbildning, säger Magnus Fredriksson.

Fler bilder

Fler kundcase

Kundcase BMW

BMW – metalldamm vid slipning

På uppdrag av BMW har Ruwac utvecklat en kompakt sug för att hantera riskerna med det lättantändliga damm som uppstår när man slipar aluminium och magnesium - tidigare en fara vid karossreparationer i märkesverkstäderna.

Läs hela kundcaset

GöteborgsOperan

"En framgångsfaktor i stora projekt är att alla inblandade gör sin del. Att allt bara flyter på. ÅSS var en del av det stora pusslet och de löste sin uppgift galant." Så säger Håkan Jönsson på GöteborgsOperan.

Läs hela kundcaset

Kontakta oss

14 + 11 =

ÅSS Processventilation AB
Box 521
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Svarvaregatan 14
442 34 Kungälv

Telefon: 0303-109 65
Öppet mån - fre: 08.00 - 16.00