Uppsugning av metalldamm – med gnistfälla

Med märkena BMW, Mini och Rolls-Royce hör BMW AG, med säte i München, till världens ledande tillverkare av premiumbilar. År 2019 tillverkade företaget ca 2,54 miljoner fordon och hade en omsättning på 104,2 miljarder €.

Metalldamm en utmaning

​Karosser till moderna bilar tillverkas i allt högre utsträckning i en hybridkonstruktion, i stället för att bara helstål. Materialet består av en blandning av ämnen, såsom stål, aluminium, magnesium och plast. Fördelarna är att man kan använda materialet till fler funktioner, samtidigt som det har mycket lägre vikt.

Den här trenden påverkar även karossreparationerna i märkesverkstäderna. Lättmetalldamm är nämligen antändligt. Om en fordonsmekaniker t.ex. slipar ett karossparti i aluminium och gnistorna träffar en angränsande plåtdel, uppstår gnistor som kan antända aluminiumdammet.

Lösningen

Ruwac utvecklade en lösning för det här specifika problemet för BMW. Man valde bort den annars normalt förekommande våtavskiljningen (där sugmaterialet leds genom en vätska och på så sätt ”oskadliggörs”). Istället installerades en gnistfälla i en kompakt behållare monterad på sugen.

Gnistfällan arbetar enligt en rent mekanisk princip och kväver eventuella gnistor. Nästa steg efter gnistfällan är en  5 meter lång “vilosträcka”, innan sugmaterialet slutligen  kommer in i uppsamlaren. Omfattande tester hos Ruwac och i BMW:s utvecklingscentrum visade att gnistfällan förhindrar insugning av verksamma tändkällor på ett effektivt och tillförlitligt sätt.

Med sin kompakta form är Ruwac-sugarna med gnistfälla idealiska för verkstadstillämpningar, eftersom de lämpar sig både för uppsugning direkt vid maskinen och för uppsugning av damm. I det senare fallet arbetar maskinen utan gnistfälla. Anslutningarna för sugning och uppsugning är utformade på ett sådant sätt att de inte kan förväxlas.

Korta fakta

  • Kund: BMW
  • Bransch: Metallbearbetning
  • Sugmaterial: Aluminium- och magnesiumhaltigt slipdamm
  • Produkt: Ruwac DS 1220 med gnistfälla

Fler bilder

Ruwacs alla produkter

Läs mer om Ruwacs produkter

ÅSS Processventilation är generalagent och återförsäljare för Ruwac i Sverige. Ruwac har utvecklat högkvalitativa produkter inom industriell dammsugning i över 40 år och de är bland de mest tillförlitliga på marknaden.

Fler kundcase

Thorildskolan i Kungälv

När Thorildskolan i Kungälv fick nya slöjdsalar anlitades ÅSS Processventilation för att installera luftrenare och spånsug. Smidig både att använda och tömma, är slöjdlärare Magnus Fredrikssons omdöme.

Läs hela kundcaset

GöteborgsOperan

"En framgångsfaktor i stora projekt är att alla inblandade gör sin del. Att allt bara flyter på. ÅSS var en del av det stora pusslet och de löste sin uppgift galant." Så säger Håkan Jönsson på GöteborgsOperan.

Läs hela kundcaset

Kontakta oss

12 + 3 =

ÅSS Processventilation AB
Box 521
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Svarvaregatan 14
442 34 Kungälv

Telefon: 0303-109 65
Öppet mån - fre: 08.00 - 16.00