Operan i Göteborg

ÅSS spånsug håller rent i GöteborgsOperans nya dekorverkstad

– En framgångsfaktor i stora projekt är att alla inblandade gör sin del. Att allt bara flyter på. ÅSS var en del av det stora pusslet och de löste sin uppgift galant.

Det säger Håkan Jönsson på GöteborgsOperan. Det stora pusslet handlade om att bygga upp en helt ny dekorverkstad i rekordfart.

ÅSS Processventilation installerade en spånsuganläggning i snickeriet.

Kvalitet i fokus

Mitt i hamninloppet till Göteborg tronar GöteborgsOperan. Här visas hundratals föreställningar varje år, både opera, dans och musikaler. En och en halv mil bort ligger en av operans två verkstäder, där dekoren till många av föreställningarna byggs. Tidigare låg verkstaden i hamnen, men man blev tvungen att flytta med kort varsel för ett par år sedan. Det blev bråttom att hitta nya lokaler som passade en operaverkstads alla behov. Bra luft i snickeriet var ett sådant. ÅSS Processventilation kopplades in efter en upphandling.

– Vi bestämde tidigt att vi inte skulle pruta på utrustningen. Vi behövde en anläggning som klarar våra professionella behov. Och vi är helt nöjda på alla sätt, säger Håkan Jönsson, chef för Facility Management.

Snäva tidsramar kräver erfarenhet

Tidspressen för verkstadsbygget gjorde att utmaningar fick lösas allt eftersom de uppstod. Projektledningen var inte helt optimal, erkänner Håkan Jönsson och berättar om många sömnlösa nätter. I det läget var han glad över entreprenörer, däribland ÅSS Processventilation, som gjorde sitt till för att underlätta arbetet. Som var lyhörda och proffsiga och la sin del av pusslet utan några större överraskningar.

– ÅSS fick uppleva halvkaoset som uppstod när vi hade så kort om tid – men de hanterade det bra. Deras installationsgäng gjorde ett utmärkt jobb, det gick smidigt och lätt, säger Håkan Jönsson.

ÅSS Processventilation gjorde ett omfattande rördragningsarbete i den 1500 kvadratmeter stora lokalen. Tillsammans med GöteborgsOperan planerades var allt bäst skulle placeras. Stammarna hamnade sju meter upp längs väggarna och åt själva spånsugen byggdes en mezzanin, så att den var ur vägen på golvet.

Ständigt varierande behov

GöteborgsOperan delar verkstadslokalerna med Folkoperan och det är ständig ruljans i dekorbygget. På fyra lastflak står rekvisitan till föreställningen Carmen. Den har köpts in från England men dekoren är för tung och ska byggas om.

Spånsugen går igång automatiskt när någon av snickeriets sågar, hyvlar eller putsar sätts på.

– Det är bra sug, tycker snickare Staffan Lisbrant, som arbetar med dekoren till Folkoperans föreställning Jane Eyre. Det låter en del, är hans enda invändning, men det beror mest på lokalen och är på gång att åtgärdas. Fläktarna ska byggas in och ljuddämpning sättas upp på de ännu kala verkstadsväggarna.

Mindre damm, minskad brandrisk

Allt spån som sugs upp samlas i en container utanför huset. Det både minskar brandrisken, förbättrar luften och gör att snickarna slipper omaket med att tömma påsar med träspån med jämna mellanrum. En ordning som både chef och snickare är väldigt nöjda med.
 
– På gamla stället hade vi problem med mycket damm, det har vi inte här, säger Staffan Lisbrant.
Spånsugen på Operaverkstaden är dimensionerad för att klara även framtida behov. Fler maskiner kan enkelt kopplas på.
– Vi har fått en komplett och potent anläggning, säger Håkan Jönsson.
 
GöteborgsOperans dekorverkstad

–Vi behövde en anläggning som klarar våra professionella behov. Och vi är helt nöjda på alla sätt, säger Håkan Jönsson, chef för Facility Management.

GöteborgsOperans dekorverkstad

Spånuppsamling utanför byggnaden minskar brandrisken, förbättrar luften och underlättar hanteringen.

Fler kundcase

Thorildskolan i Kungälv

När Thorildskolan i Kungälv fick nya slöjdsalar anlitades ÅSS Processventilation för att installera luftrenare och spånsug. Smidig både att använda och tömma, är slöjdlärare Magnus Fredrikssons omdöme.

Läs hela kundcaset

Kundcase BMW

BMW – metalldamm vid slipning

På uppdrag av BMW har Ruwac utvecklat en kompakt sug för att hantera riskerna med det lättantändliga damm som uppstår när man slipar aluminium och magnesium - tidigare en fara vid karossreparationer i märkesverkstäderna.

Läs hela kundcaset

Kontakta oss

12 + 9 =

ÅSS Processventilation AB
Box 521
442 15 Kungälv

Besöksadress:
Svarvaregatan 14
442 34 Kungälv

Telefon: 0303-109 65
Öppet mån - fre: 08.00 - 16.00